Skip to content

Selv om damsikkerheten i Norge generelt er god, vil økt nedbør og styrtregn som følge av klimaendringer gjøre dammene må tåle større flommer og mer påkjenning enn tidligere. Sammen med 625 andre norske dammer, må dammene på Vasstøl og Finnabu oppgraderes for å tilpasses et endret klima og strengere krav fra Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er viktig at vi kontinuerlig jobber med å forstå klimapåvirkningen på dammer. For damanleggene ved Vasstøl og Finnabu innebærer det opprusting av luker, dammer og flomløp slik at anlegget vil kunne tåle større belastinger i fremtiden, sier Andreas Fløystad, prosjektleder for vannkraft i Hydro.

Dagens dammer må dimensjoneres for å tåle større flommer i fremtiden.

Oppgraderingene ved Vasstølvatn gjøres for at dammene skal kunne tåle større flommer i fremtiden.
Oppgraderingene ved Vasstølvatn gjøres for at dammene skal kunne tåle større flommer i fremtiden.

Lokalt ansatte og lokal entreprenør

Vasstøl og Finnabu tilhører Røldal-Suldal kraftverk (RSK) som består av ni vannkraftverk. Kraften som produseres går blant annet til Hydros aluminiumsverk i Norge, som produserer primæraluminium og resirkulerer metall til industri i Europa.

I Norge kommer rundt 90 prosent av all kraftproduksjon fra vannkraft. Vannkraften er avgjørende for norsk energiomstilling og en bærekraftig fremtid.

– Vannkraftanleggene på Vasstøl og Finnabu ble bygget midt på 60-tallet. For å kunne sikre fremtidig kraftproduksjon må viktige komponenter byttes ut, og damanleggene forsterkes i møte med klimaendringene, sier Fløystad.

Som operatør av vannkraftverk i Norge er Hydros viktigste oppgave å forvalte felles ressurser på en trygg, bærekraftig og miljøvennlig måte som kommer både lokalsamfunn og industri til gode.

Rundt 25 personer jobber nå med å forsterke dammene med betong og sikre sjakter og tunneler før vinterens arbeider på lukekonstruksjonene. Oppgraderingsprosjektet bidrar til mye aktivitet i Nesflaten i form av arbeidsplasser og verdiskaping.

– Vi er veldig glade for å ha fått inn det lokale selskapet BG Suldal som byggentreprenør på prosjektet. De er veldig kompetente, har erfaring og lokalkunnskap som skal til for å sikre at prosjektet blir gjennomført på best mulig måte, sier Fløystad.

Sikkerhet på dagsorden

For Agnes Oppistov Lykkebø, kraftverkssjef ved RSK, er sikkerheten til de ansatte, entreprenører og allmennheten alltid øverst på agendaen. Omfattende forebyggende aktiviteter og systematisk kartlegging og rapportering av risiko blir gjennomført regelmessig.

– Vi utfører alltid nøye risikoanalyser før vi går i gang med arbeidet. Slik er man sikker på at man velger den beste metoden før man utfører jobben, sier Lykkebø.

Agnes Oppistov Lykkebø, kraftverksjef
Agnes Oppistov Lykkebø er kraftverksjef i Røldal-Suldal.

Prosjektet er nå i sluttfasen for første byggetrinn. Arbeidet gjennom denne sommeren og høsten har gått veldig bra. Etter planen skal alt arbeid være ferdig høsten 2025. Den mest kritiske fasen av prosjektet blir arbeid på tappeluker den kommende vinteren.

– Det er svært krevende å gjennomføre byggearbeider til fjells vinterstid, men vi gjør alle nødvendige forarbeider for at arbeidene skal kunne gjennomføres på en god og trygg måte, forteller Fløystad.

Oppgraderingsprosjektet vil koste nær 150 millioner kroner. Prosjektet medfører ikke ny produksjon fra Vasstøl-anleggene, men bidrar til at anlegget tilfredsstiller strenge sikkerhetskrav fra NVE og videre drift av kraftanleggene i Suldal.

Det er utarbeidet omfattende tekniske planer og planer for landskap og miljø som er godkjent av NVE. Oppgraderingen av dammene gjøres med så liten innvirkning på naturen som mulig, og skjer i tett dialog med NVE og andre myndigheter. Hydro har også planer om å ruste opp flere dammer i RSK-anlegget på samme måte i årene som kommer. Neste ut er arbeidet med å oppgradere dammen i Valldalen, med planlagt oppstart våren 2025.

Kontakt

Abonner på nyheter og pressemeldinger fra Hydro